Susitikimas su skulptoriumi Mykolu Sauka

Kviečiame visus šeškiniečius atvykti į Šeškinės bendruomenės centrą ir pasiklausyti žinomo skulptoriaus Mykolo Saukos idėją dėl skulptūrų. Susitikimo metu skulptorius pristatys laimėtą projektą dėl Viršuliškių parko skulptūrų. Visų lauksime kovo 6 d. 18 val.

Mykolas Sauka – skulptorius ir rašytojas, rašytojas ir skulptorius. Sunku pasakyti, kuris labiau. Praeitais metais išleidęs apsakymų rinkinį „Grubiai“, už kurį buvo apdovanotas Kazimiero Barėno literatūrine premija, dabar Mykolas parodoje „Pasijuntu stebimas kito“ pristato beveik trejus metus kurtas monumentalias (3 metrų aukščio) betonines skulptūras, realistiškai atvaizduojančias nuogus senyvus žmones.

Daugiau informacijos: https://www.15min.lt/kultura/naujiena/vizualieji-menai/skulptorius-mykolas-sauka-kad-susivokciau-kas-esu-dariau-skulpturas-929-692577

 

Neseniai laimėjau sostinės savivaldybės rengtą konkursą „Kuriu Vilnių“, kuris skatina Vilniaus viešasias erdves apgyvendinti meno kūriniais. Pasiūliau pastatyti penkias betonines skulptūras Viršuliškių miško parke. Maždaug dvigubai didesnės už žmogų, jos vaizduos paprastus vilniečius. Visą gyvenimą lipdžiau žmonių portretus ir aktus. Tai pagrindinis mano kūrybos objektas. Mėgstu lipdymui pasirinkti pagyvenusius žmones, nes jų išraiškos, veido bruožai, kūno linijos išraiškingos ir plastiškos. Žinau, kad skulptūros, vaizduosiančios žmogaus kūną, išgąsdino kai kuriuos bendruomenės narius ir jie kreipėsi į savivaldybę, sakydami, kad viso šito parke jiems nereikia; kad skulptūros gąsdins vaikus.

Manau, kad skulptūros miško parke atrodys paveikiai. Sunku tiksliai pasakyti, kokią nuotaiką jos kurs, bet numanau, kad tai bus ramybės, komizmo, keistumo mišinys. Skulptūromis nenoriu nieko konkretaus pasakoti, nieko teigti: tai bus žmonės, kurie sutiko pozuoti skulptoriui, atsistojo ar atsisėdo tam tikromis jiems patiems patogiomis pozomis ir buvo nulipdyti. Vienos pozos gal atrodys komiškos, kitos bauginančios, kitos ramios. Bet dvigubai išdidintos, atlietos iš betono ir miške pastatytos, jos savaime kels klausimus: kas tie žmonės? Ką jie čia veikia? Kokia istorija slypi už viso to? Noriu, kad mano kūriniai keltų klausimus ir skatintų mąstyti. Tai nebus labai patogios skulptūros ta prasme, kad pro jas gali praeiti nepastebėdamas, jos nebado akių, nekreipia į save dėmesio. Šios skulptūros bus aktyvios, trauks dėmesį; kai kam jos tikrai nepatiks, bet tikiu, kad bus ir tokių, kurie važiuos į parką specialiai jų pamatyti. Jeigu viskas pavyks, mieste bus sukurtas naujas traukos taškas, o pritraukiant daugiau žmonių, natūralu, ims tvarkytis ir pats parkas. Skulptūros neskirtos gąsdinti, nei atstumti. Kaip ir kiekvienas meno kūrinys, jos turi kurti nuotaiką ir praturtinti aplinką. Ilgai netrukus, maždaug po penkerių metų, jos pasidengs sąmanomis, taip susiliedamos su mišku. Planuoju pastatyti penkias skulptūras: tai nėra daug, ir, jei žmonės nenori paskleisti jų visame parke, galima būtų jas gana glaudžiai sutalpinti nedideliame plote, sukurti skulptūrų ansamblį, paliekant didžiąją dalį miško tuščią

Noriu pakalbėti su bendruomenės nariais apie Viršuliškių miško parką: pristatysiu savo idėją, trumpai parodysiu savo ankstesnės kūrybos, aptarsime, kokias skulptūras ten siūlau pastatyti. Kol kas suplanuotos, nulipdytos ar lipdomos yra tik dvi iš penkių; kitoms vis dar ieškau modelių.

 

Prie laiško prisegu kelias vizualizacijas, darytas „Kuriu Vilnių“ projektui.  Vaizdas preliminarus, trijų iš penkių vizualizacijose naudojamų skulptūrų parke neturėtų būti – panaudojau nuotraukas skulptūrų, pristatytų mano 2016 metų parodoje Vilniuje.

 

Pagarbiai,

Mykolas Sauka